Geschorste commissaris Staatsveiligheid heeft zijn ontslag ingediend

De geschorste commissaris van de Staatsveiligheid heeft eind juni zijn ontslag aangeboden aan minister van Justitie Annemie Turtelbooom. De FOD Justitie onderzoekt momenteel dit ontslag op juridisch vlak. Dat meldt de Staatsveiligheid in een reactie op mediaberichten over de schorsing van het hoofd van de Antwerpse Staatsveiligheid.

Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg meldden in hun weekendkranten dat de betrokkene op non-actief werd geplaatst en dat bij het Antwerpse parket een onderzoek tegen hem loopt wegens fraude. Dat onderzoek werd opgestart na een klacht van de Staatsveiligheid, die een en ander bevestigt.

De Staatsveiligheid preciseert dat in maart aanwijzingen van onregelmatigheden werden vastgesteld in verband met uitgaven voor informanten en de bewijsstukken. Medio april besliste de directie van de Staatsveiligheid bij ordemaatregel de man thuis op non-actief te plaatsen. Hij moest zich ter beschikking van de dienst houden.

Verder onderzoek bevestigde de aanwijzingen, waarna een tuchtprocedure werd opgestart. Half juni volgde dan de betekening van een voorstel van tuchtstraf aan de betrokkene. Tegelijkertijd startte de Staatsveiligheid een procedure voor de schorsing "in het belang van de dienst", met inhouding van wedde. De beslissing moet worden genomen door de minister van Justitie, op voorstel van de directie-generaal van de dienst.

Op basis van de verklaringen van de commissaris en de vastgestelde inbreuken, heeft de directie van de dienst dan begin juli aangifte gedaan bij de procureur des konings in Antwerpen die een opsporingsonderzoek gelastte. De commissaris heeft eind juni zelf zijn ontslag aangeboden aan de minister van Justitie. De FOD onderzoekt dat ontslag. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud