Gevangenen in boten op Schelde

De federale overheid overweegt ernstig om de overbevolking in de gevangenissen op te lossen met gevangenisboten. Drijvende gevangenissen hebben het voordeel dat ze snel kunnen worden ingezet, terwijl de bouw van een gewone gevangenis jaren duurt. Mogelijk neemt ons land één van de twee 'bajesboten' over van Nederland. Antwerpen komt in aanmerking als aanmeerplaats.

In het oranje-blauw deelakkoord over justitie is sprake van de creatie van 1.500 nieuwe cellen in ons land. Maar de bouw van een nieuwe gevangenis is tijdrovend en kan nooit alle 1.500 extra plaatsen opleveren. Drijvende cellencomplexen vormen daarom een realistisch alternatief, luidt het in regeringskringen. Als aanmeerplaats ligt Antwerpen voor de hand, ook al omdat de gevangenis daar nog het meest lijdt onder overbevolking.

Het Rotterdamse detentieponton 'Reno' is onmiddellijk beschikbaar. Die boot werd in Nederland gebruikt voor de opvang van illegalen in afwachting van hun uitwijzing. De boot heeft een capaciteit van 288 cellen, is al leeg en wordt vandaag alleen als kantoor gebruikt. De tweede Rotterdamse boot, de Bibby Stockholm met 472 plaatsen, wordt wel nog gebruikt, ook al voor illegalen. Een derde bajesboot ligt aangemeerd in Dordrecht. (KWO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud