Gevangenis Sint-Gillis neemt gerenoveerde vleugel in gebruik

De gevangenis van Sint-Gillis heeft haar laatst gerenoveerde vleugel opnieuw in gebruik genomen. De renovatie van cellenvleugel B, met een capaciteit van 102 plaatsen, en de constructie van een bijgebouw met afzonderingscellen kostten 7,5 miljoen euro. Dat meldt staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten tijdens een bezoek aan de vleugel, die al ongeveer dertig gedetineerden telt sinds de opening begin mei.

De vleugel van de 19de-eeuwse gevangenis onderging een zware renovatie met een focus op veiligheid voor personeel en gedetineerden. De Regie der Gebouwen besteedde ook bijzondere aandacht aan het kleurenpallet. Door de natuurlijke lichtinval doet de sfeer "allesbehalve kil aan", luidt het. Omwille van veiligheidsoverwegingen worden de gedetineerden stapsgewijs in de vleugel ondergebracht.

"De laatste decennia heeft de politiek te weinig geïnvesteerd in de gevangenissen", meldt Verherstraeten. "De Belgische overheid krijgt nu de rekening gepresenteerd. We moeten in budgettair moeilijke tijden investeren."

Hij onderstreepte dat de laatste vijf jaar maar liefst 232 miljoen euro geïnvesteerd werd in al bestaande gevangenissen. "Dat komt neer op 4.000 euro per gedetineerde per jaar voor onderhoud en investeringen", aldus de staatssecretaris. Daarnaast komen nieuwe gevangenissen in Beveren, Dendermonde, Marche-en-Famenne en Leuze-en-Hainaut, die elk 70 miljoen euro kosten. In Haren komt dan een 'supergevangenis' met 1.200 plaatsen en een prijskaartje van 300 miljoen euro.

Justitieminister Annemie Turtelboom is tevreden met de vrijgekomen cellen. Tijdens het bezoek zei ze de overbevolking in de gevangenissen te willen aanpakken door middel van nieuwe gevangenissen. Ook wil ze de werking van het systeem met elektronische enkelbanden verbeteren. (KAV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud