Gevangenis Sint-Gillis: VSOA dringt aan op langetermijnaanpak

De onafhankelijke vakbond VSOA dringt er op aan dat er eindelijk werk zou gemaakt worden van een visie op lange termijn voor de Belgische gevangenissen. De vakbond doet dat naar aanleiding van de stakingen in de gevangenis van Sint-Gillis. "Zes maanden geleden was er een akkoord bereikt over die gevangenis en nu is de overheid daar al op teruggekomen", zegt Katrien Peeters van het VSOA. "Je kan toch niet verwachten dat het personeel dat zomaar slikt."

"Volgens dat akkoord was er in Sint-Gillis plaats voor 740 gedetineerden", zegt Katrien Peeters. "Het personeelsbestand was daar ook op voorzien. Nu plots moeten er meer gedetineerden opgesloten worden, terwijl er tegelijkertijd personeel moet afvloeien. Ook de infrastructuur en de logistiek van de gevangenis zijn daar niet op voorzien."

Het VSOA hekelt wat het een gebrek aan langetermijnvisie noemt. "Telkens opnieuw wordt er op korte termijn gewerkt. Hoe komt het anders dat in Sint-Gillis, een gevangenis die gebouwd is voor mensen die in voorhechtenis zitten, 450 veroordeelden zitten? Er is in die gevangenis gewoon geen mogelijkheid en er zijn geen faciliteiten om die te begeleiden, op te leiden of op één of andere manier voor te bereiden op hun vrijlating."

Ten laatste donderdag zouden vakbonden en gevangenisadministratie moeten overleggen over de toestand. "Tot nu toe hebben we geen enkel voorstel ontvangen", aldus de VSOA-vrouw. "Als dat zo blijft, wordt er de komende weken ook gestaakt." (DWM)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud