Geweld in Brussel: Franstaligen hekelen "absurd voorstel" van "Rambo" De Decker

PS, cdH en Ecolo hekelen woensdag het voorstel van Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) om de begeleiding van jonge delinquenten aan militairen toe te vertrouwen. PS spreekt van een "absurd en demagogisch" voorstel, cdH houdt het op "simplistisch en misplaatst". Ecolo raadt De Decker aan over de kwestie een debat te openen in de Senaat, in plaats van zich in de media als Rambo te gedragen.

Volgens Muriel Gerkens, fractievoorzitster van Ecolo in de Kamer, maakt De Decker gebruik van emoties en menselijke drama's om zich te profileren als "Monsieur sécurité". Ze benadrukt daarbij dat militairen helemaal niet zijn opgeleid om jonge delinquenten te begeleiden. "Het is niet omdat men zelf aan autoriteit gehoorzaamt dat men in staat is ook anderen die te laten gehoorzamen", aldus Gerkens.

Bij de PS wijzen ze net als bij verschillende jongerenorganisaties op het bestaan van professionele opvoeders. Zij staan in voor de begeleiding van delinquente jongeren, dat is geen taak voor militairen, klinkt het daar. Het probleem is wel dat die vandaag de dag met te weinig zijn, geven de socialisten toe. Voor wat betreft veiligheid hopen ze vooral dat de federale regering snel vooruit kan met de strijd tegen de wapenhandel, de aanpak van het spijbelprobleem en de financiering en rekrutering bij de politie.

Ook het cdH verwijst naar de opvoeders en gespecialiseerde instellingen, maar ziet daarnaast een taak weggelegd voor de ouders. En opsluiting van jongeren haalt hoe dan ook niets uit als er daarbij geen nuttige activiteiten worden voorzien.

(KNS)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud