Gezonken Congoboot "was niet voldoende zeewaardig gemaakt"

De gezonken Congoboot Charlesville was voordat hij werd weggesleept uit de haven van het Duitse Rostock onvoldoende zeewaardig gemaakt voor zijn reis. Dat zegt professor Eric Van Hooydonk, voorzitter van Watererfgoed Vlaanderen, die de voorbije maanden samen met potentiële investeerders nog verschillende pogingen deed om het schip van verschroting te redden. "Maar of het effectief om een ongeval gaat, is nog maar de vraag", verwijst Van Hooydonk naar de geruchten dat er mogelijk verzekeringsfraude in het spel is.

"Bij de omvorming tot jeugdherberg in Rostock zijn er destijds enkele extra patrijspoorten in het schip gezet", legt Van Hooydonk uit. "Volgens onze bevindingen waren die voor het verslepen onzorgvuldig dichtgemaakt."

Watererfgoed Vlaanderen zal de komende dagen bekijken of er nog een waterkans bestaat dat het schip geborgen wordt en vervolgens eventueel nog kan overgenomen worden. "Maar het was zo al geen evident dossier, met veel tegenkanting, en de kosten zullen door het zinken alleen maar opgelopen zijn", beseft Van Hooydonk. "De juridische situatie is ook nog erg onduidelijk, wat betreft wie nu de eigenaar is en hoe het zit met de verzekering."

Van Hooydonk beschikt naar eigen zeggen ook over beeldmateriaal waarop te zien is hoe tijdens de dagen voor het wegslepen er heel wat waardevolle historische voorwerpen uit de Charlesville werden weggehaald. "Er was nochtans enkel een toelating om het schip te verplaatsen, niet om iets te wijzigen, dus ook dat moet nog onderzocht worden." (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud