Ggo-aardappelen in Wetteren voor tweede jaar op rij bestand tegen aardappelziekte

De veldproef met ggo-aardappelen in Wetteren levert voor het tweede jaar op rij positieve tussentijdse resultaten op. De via genetische modificatie resistent gemaakte aardappellijnen blijven in open veld bestand tegen de aardappelziekte, meldt het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO).

De Universiteit Gent, de Hogeschool Gent, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en ILVO organiseren de aardappelveldproef voor het tweede jaar op rij. In mei 2011 vernielden activisten van het Field Liberation Movement nog een deel van het proefveld. De eerste oogst leverde echter positieve resultaten op en ook in het tweede jaar blijven de genetisch gemodificeerde aardappellijnen in open veld zichtbaar bestand tegen de aardappelziekte. Eind september worden de aardappelen opnieuw geoogst.

Vlaams minister-president Kris Peeters bezocht de veldproef in Wetteren. "De aardappelplaag is een grote bedreiging voor onze landbouwers. Vooral in een nat teeltseizoen zoals dit jaar, zien we weer heel wat problemen op de Vlaamse akkers omdat de Phytophtora-schimmel (de aardappelziekte) in dit weer erg goed gedijt. De jaarlijkse schade in ons land wordt op 55 miljoen euro geschat", zei Peeters.

Landbouwers moeten momenteel 10 tot 15 keer pesticiden gebruiken om de aardappelziekte te vermijden. Enkele aardappeltelers die aanwezig waren bij het bezoek, reageerden enthousiast op de voorlopige resultaten van de veldproef. De onderzoekers verwachten de genetisch gemodificeerde aardappelen pas tegen 2020 bij de landbouwer te krijgen. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud