Gouverneur Nationale Bank schetst financieel plaatje

Na de voorzitters van Kamer en Senaat was het de beurt aan de gouverneur van de Nationale Bank om bij informateur Bart De Wever langs te komen. Gouverneur Guy Quaden had het achteraf over een zeer goed gesprek over de economische situatie en economische perspectieven van de wereld, van Europa en van België in het bijzonder.

De Wever kreeg vooral de cijfers te horen uit het jongste verslag van de NBB, die vorige week al wereldkundig waren gemaakt. Quaden schetste de twee grote uitdagingen waar ons land voor staat: de sanering van de overheidsfinanciën en de nood aan meer groeipotentieel en effectieve groei.

De topman van de Nationale Bank benadrukte dat België zijn Europese engagementen moet honoreren. Dat betekent een tekort op de begroting van 4,1 procent volgend jaar, een tekort van 3 procent in 2012 en drie jaar later opnieuw met een begroting in evenwicht aanknopen.

Hij herhaalde dat hij zich geen enkele grote saneringsoperatie herinnert in België, maar ook in vele andere landen, die voor de volledige honderd procent gebaseerd waren op een vermindering van de uitgaven. Ook in de huidige begroting staan nieuwe ontvangsten, merkte Quaden op. Hij doelde daarmee op de taks op banken en kerncentrales. Wat absoluut moet worden uitgesloten, aldus nog Quaden, is een nieuwe verhoging van de lasten of parafiscale lasten op arbeid.

Na de middag komt ontslagnemend premier Yves Leterme bij de informateur langs. (LEE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud