Groen licht voor actieplan fraudebestrijding 2012-2013

De ministerraad heeft het licht op groen gezet voor het actieplan in de strijd tegen de fiscale en sociale fraude voor dit en volgend jaar. De vuistdikke tekst bundelt een honderdtal actiepunten uit het regeerakkoord, maar bouwt ook voort op eerdere maatregelen en op de bevindingen van de parlementaire onderzoekscommissie grote fiscale fraude. Opmerkelijk is de aandacht voor preventie.

De strijd tegen de fraude is één van de topprioriteiten voor de regering. "Op het vlak van sociale rechtvaardigheid is het van fundamenteel belang te strijden tegen alle vormen van fraude", lichtte premier Elio Di Rupo toe na afloop van de ministerraad. Elke minister zal verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de maatregelen binnen zijn bevoegdheid. De coördinatie gebeurt door staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez. Elke drie maanden zal hij een stand van zaken van de vooruitgang in de uitvoering van het plan opmaken.

Bovenaan het prioriteitenlijstje staat de strijd tegen de grote en georganiseerde fraude, ging Crombez (sp.a) voort. Hij verwijst daarbij naar de aanpak van misbruik met vennootschappen en benadrukt het belang van een preventieve aanpak. Een goed voorbeeld daarvan is de strijd tegen de btw-caroussels, die nu min of meer onder controle is. "Tien jaar geleden ging meer dan een miljard euro verloren door onterecht teruggegeven btw. Nu is dat nog een paar tientallen miljoen euro", dixit de staatssecretaris.

Belangrijk is ook de koppeling van allerlei databanken. Dat moet hulp bieden bij onder meer de controle op de rechtspersonen bij kmo's of de strijd tegen uitkeringsfraude.

(MVL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud