Groen licht voor lancering ARKimedes II

De Vlaamse regering heeft vrijdag het licht op groen gezet voor de lancering van het Arkimedes-Fonds II. Het fonds moet het tekort aan durfkapitaal voor starters en groeiende kmo's helpen opvangen. In tegenstelling tot het eerste ARKimedes-Fonds haalt de Vlaamse regering geen middelen op bij het publiek. De regering voorziet zelf 100 miljoen euro.

De eerste ARKimedesregeling dateert van 2005. Bedoeling was om startende en groeiende ondernemingen te helpen in hun zoektocht naar durfkapitaal. Er werd toen 110 miljoen euro opgehaald bij het publiek. Dat geld werd geïnvesteerd in 13 erkende investeringsfondsen (ARKIV's). Volgens minister-president Kris Peeters hebben intussen 106 bedrijven investeringsmiddelen uit dat eerste fonds ontvangen. Die ondernemingen zijn goed voor 2.365 arbeidsplaatsen.

De investeringsperiode van de meeste ARKIV's loopt eind januari 2011 af. De Vlaamse regering had al aangekondigd dat er een vervolg op ARKimedes zou komen. Dat tweede fonds wordt "eerstdaags" opgericht. Vanaf september 2010 zullen kandidaat-ARKIV's een aanvraag kunnen indienen.

Voor ARKimedes II wordt geen geld opgehaald bij het grote publiek. Het geld wordt rechtstreeks uit de begroting gehaald. De regering voorziet 100 miljoen euro. Daarmee kan ruim 200 miljoen euro ter beschikking komen van private investeringsfondsen die zich richten op bedrijven. De eerste investeringen in nieuwe ARKIV's zullen vanaf januari 2011 gebeuren. (EYI)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud