Groen niet te spreken over plan met kerncentrales, N-VA heeft ernstige vragen

"Een zwarte dag voor investeerders in alternatieve energie" en "Euromillions voor de nucleaire sector". Groen-Kamerlid Kristof Calvo is niet te spreken over het uitrustingsplan dat staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet woensdag aan het kernkabinet voorlegt. Ook Bert Wollants (N-VA) stelt zich vragen bij de plannen.

Door het uitstel van de sluiting van Doel 1 en 2 met enkele maanden en die van Tihange 1 met tien jaar, blijft van de wet op de kernuitstap volgens Calvo niets meer over. "Het rapport van de energieadministratie zegt nochtans heel duidelijk: ons park is te oud, onvoldoende flexibel en te nucleair. Voor onze bevoorrading zijn de oudste reactoren eerder het probleem, dan de oplossing", aldus Calvo.

Het groene Kamerlid stelt dat de verlenging met tien jaar helemaal niet nodig is. Volgens hem zit er tegen 2016 à 2017 liefst 4.630 MW aan moderne, flexibele gascentrales in de pijplijn. Dat is (erg ruim geschat) drie keer het vermogen van Tihange 1, Doel 1 en Doel 2 samen.

Hij meent ook dat de beslissing het nog moeilijker zal maken alternatieve investeringen, zoals flexibele gascentrales, aan te trekken en rendabel te krijgen. "Om dat te compenseren zullen investeerders vergoed worden voor de uren die de centrales niet draaien. Dat kost geld. De consument zal bijgevolg opdraaien voor het politiek compromis tussen de Electrabel-partijen", besluit Calvo.

Zijn collega-oppositielid Bert Wollants (N-VA) stelt zich grote vragen bij de voorstellen van de regering over de kernuitstap. Hij vreest dat ze niet zullen volstaan om de energiebevoorrading te verzekeren. Ook het plan om Doel 1 en 2 tot april 2016 open te houden, is volgens hem niet logisch. "De uitbaters van deze centrales zullen grote investeringen moeten doen om deze verlenging veilig te laten verlopen. Maar als deze centrales slechts enkele maanden extra zullen draaien, kunnen de kosten niet gerecupereerd worden", redeneert Wollants. (KAV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud