Advertentie

Groen vraagt Open Vld mee te werken aan federale kieskring

Groen-voorzitter Wouter Van Besien reageert verheugd op de koerswijziging op communautair vlak die zijn Open Vld-collega Gwendolyn Rutten heeft aangekondigd. Hij nodigt haar uit samen met Groen werk te maken van de federale kieskring: "Het invoeren van een federale kieskring is een antwoord op het democratische tekort dat vandaag ingebakken zit in het federale model. Belgen willen kunnen stemmen op politici die voor alle Belgen instaan en niet alleen voor een deel van de bevolking aan een bepaalde kant van de taalgrens."

Groen ijvert al jaren voor de invoering van de federale kieskring. De partij vindt het niet logisch dat een Vlaming zich niet kan uitspreken over het beleid van Di Rupo terwijl een Waal niets te zeggen heeft over het beleid dat Vlaamse partijen uitstippelen voor het land. "Bovendien maakt het de partijen aan beide kanten van de taalgrens lui. Buiten Groen en Ecolo die samen in fractie vormen in het federale parlement is er geen enkele partij die oren heeft naar wat er leeft aan de andere kant van de taalgrens. Dat leidt tot onnodige misverstanden en bijgevolg ook tot heel wat tijd- en energieverlies", meent Van Besien.

Een federale kieskring is voor Wouter Van Besien een logisch en democratisch instrument voor het goed functioneren van een federale staat. Tijdens de onderhandelingen voor de staatshervorming hebben Groen en Ecolo de federale kieskring op tafel gelegd. Afgesproken werd dat dit aan het parlement werd toevertrouwd. Binnenkort komt er als gevolg daarvan een parlementaire commissie die de mogelijkheden van een federale kieskring zal bespreken. Groen nodigt Open Vld uit om daar samen het idee te ondersteunen en verder uit te werken.

(Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud