Groen wil niet weten van slimme index van Gennez

Groen wil niet weten van het idee van voormalig sp.a-voorzitster Caroline Gennez om een slimme index in te voeren, gekoppeld aan een vermogensbelasting. "Gennez is daarmee de eerste sp.a'er die de index in vraag stelt", zegt Kamerlid Wouter De Vriendt in een reactie aan Belga. Hij is "bezorgd" en begrijpt niet dat het voorstel in deze fase van de begrotingsonderhandelingen gelanceerd wordt. Sp.a-voorzitter Bruno Tobback moet volgens hem nu kleur bekennen.

De Vriendt noemt de slimme indexkoppeling in ruil voor een vermogensbelasting een "koeihandel". "Je koopt geen rechtvaardigheid met onrechtvaardigheid", vindt hij. Groen wil niet raken aan de koopkracht en wijst op het belang van de index. Door dat systeem was België één van de Europese landen die de consumptie tijdens de crisis op peil wist te houden.

In plaats van te morrelen aan de index, wat onvoorspelbare gevolgen kan hebben, pleit Groen voor het verlagen van de loonlasten voor de onderste 50 procent van de lonen. Dat zal volgens De Vriendt zorgen voor extra zuurstof voor de ondernemingen. Op basis van prognoses zorgt een investering van 500 miljoen euro voor 19.000 jobs en een terugverdieneffect van 195 miljoen euro. De nettokost van 300 miljoen kan gecompenseerd worden met een correctere fiscaliteit voor grote vermogens. Groen roept de regering op om vooral daar werk van te maken, besluit Wouter De Vriendt.

(AHO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud