Advertentie

Grondwettelijk Hof vernietigt "validering" ruimtelijke plannen

Het Grondwettelijk Hof heeft vandaag een decreet vernietigd dat toeliet om ruimtelijke uitvoeringsplannen goed te keuren, ook al waren die na een door de Raad van State betwiste inspraakprocedure tot stand gekomen. Het bewuste decreet moest onder meer toelaten om het ruimtelijk uitvoeringplan goed te keuren dat de nieuwe gevangenis van Dendermonde mogelijk maakt.

De plannen in kwestie volgen niet de klassieke procedure, maar volgden het zogenaamde "integratiespoor". Anders dan bij de klassieke inspraakprocedure moet de aankondiging van het openbaar onderzoek niet meer via kranten of affiches gebeuren, maar louter via de website van de gemeente en andere instanties.

De Raad van State noemde die ongelijke behandeling al eerder ongrondwettelijk en schorste het provinciaal uitvoeringsplan voor de gevangenis van Dendermonde. Het Vlaams Parlement keurde daarop vorig jaar een decreet goed om de plannen die via die alternatieve procedure tot stand zijn gekomen toch te laten "valideren". Dat decreet is nu door het Grondwettelijk Hof vernietigd.

De procedure voor het Grondwettelijk Hof was ingeleid door de gemeente Lebbeke, die vindt te weinig inspraak gehad te hebben in de plannen voor de doortrekking van de gewestweg N41. Ook een afvalenergiebedrijf dat een centrale wou bouwen in Kampenhout trok om gelijkaardige redenen naar het hoogste rechtscollege. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud