Grondwettelijk Hof verwerpt beroep Electrabel: taks kan ook zonder cadeaus voor Electrabel

Het arrest van het Grondwettelijk Hof over de begrotingsbijdrage voor nucleaire producenten bewijst dat je een taks kunt opleggen zonder in ruil daarvoor de kerncentrales open te houden. Dat zegt sp.a-Kamerfractieleider Bruno Tobback dinsdag.

De Vlaamse socialist wijst erop dat Electrabel nu grof geld verdient omdat de kerncentrales op kosten van de Belgische consument en belastingbetaler al een tijdje zijn afbetaald. De sp.a pleit daarom al jaren voor de invoering van de zogenaamde mottenballentaks, die de marges van Electrabel afroomt in het voordeel van de consument.

Het arrest bewijst volgens Tobback dat dit pleidooi terecht is. "Het zet echter bovenal levensgrote vraagtekens bij het protocolakkoord dat de regering in oktober afsloot met Suez GdF. Daarin bedong de regering een bijdrage voor de komende vijf jaar, maar belooft ze in ruil om de kerncentrales langer op te houden, zodat Electrabel/Suez nog tien jaar langer miljardenwinsten kan maken. Het arrest bewijst dat die wederdienst niet nodig was. Had de regering een minimum aan vertrouwen gehad in haar eigen beslissingen, dan had ze de nucleaire koehandel met de Fransen achterwege kunnen laten en gewoon een jaarlijkse belasting kunnen opleggen", concludeert Tobback samen met partijgenote en Kamerlid Cathy Plasman.

(FEM)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud