Advertentie

Guantanamo-gevangenen: Clinton verheugd

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton is blij met het Belgische voorstel om enkele gevangenen van de terreurgevangenis Guantanamo op te vangen. Ze gaat het idee onderzoeken.

"We zijn erkentelijk voor de hulp die België en andere landen willen bieden als de president overgaat tot een sluiting van Guantanamo", verklaarde Hillary Clinton tijdens het bezoek van de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht aan Washington. "We gaan het zeker bespreken."

De Gucht zei na het gesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot dat België bereid is twee of drie gedetineerden op te vangen. "Als de VS de verantwoordelijkheid wil nemen om Guantanamo te sluiten, dan vind ik dat wij ook onze verantwoordelijkheden moeten nemen", aldus de minister.

Hij voegde eraan toe dat België niet van plan is om onbehoorlijke risico's te nemen. "De haalbaarheid moet zeker worden geëvalueerd."

Volgens Amerikaanse cijfers zouden in Guantanamo momenteel nog 240 gedetineerden verblijven. Tegen een kwart onder hen werd geen enkele klacht weerhouden, maar ze kunnen niet worden teruggestuurd omwille van de situatie in hun thuisland. De Verenigde Staten hebben daarom aan Europese landen gevraagd om hen asiel te bieden. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud