Harde opleidingen scoren weer aan de universiteit

De 'harde' opleidingen aan de universiteit - waaronder de ingenieursstudies en de wetenschapsrichtingen - zitten weer in de lift. Dat blijkt uit cijfers van minister van Onderwijs Pascal Smet.

De STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering en Mathematics) kregen dit academiejaar 3 procent meer inschrijvingen van generatiestudenten, de jongeren die net uit het middelbaar komen. Met slechts 33 procent vrouwen gaat het nog steeds om een voornamelijk mannelijke aangelegenheid.

Uit de cijfers blijkt voorts dat het totale aantal inschrijvingen in het hoger onderwijs gestegen is tot 224.947, maar dat het aantal Belgische generatiestudenten terugloopt met 1.700. Door het toenemende aantal inschrijvingen van niet-Belgen blijft het totale aantal generatiestudenten echter gelijk.

Opleidingen die in de lift zitten bij generatiestudenten in de professionele bachelors zijn Architectuur (+8 procent) en Handelswetenschappen en Bedrijfskunde (+5 procent). Ook bij de academische bachelors aan de hogescholen zijn de sterkste stijgers Architectuur (+5 procent) en Handelswetenschappen (+8 procent).

Aan de universiteiten is er een stijging van het aantal generatiestudenten in de Toegepaste Biologische Wetenschappen (+16 procent), Bewegingsleer en Revalidatiewetenschappen (+11 procent) en Toegepaste Wetenschappen (+6 procent). Opvallend minder generatiestudenten kiezen voor Politieke en Sociale Wetenschappen (-18 procent).

De associatie rond de KU Leuven kent ook dit jaar een stijging van het aantal studenten en bestendigt daarmee haar koppositie in het Vlaamse landschap. De opvallendste stijger, relatief gezien, is de Universitaire Associatie Brussel, met 14.488 studenten. (NICOLAS MAETERLINCK)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud