Advertentie

Havenuitbreiding - Dertien verzoekschriften bij Raad van State tegen Antwerpse havenuitbreiding

Er zijn momenteel dertien verzoekschriften ingediend bij de Raad van State tegen het huidige havenuitbreidingsplan voor Antwerpen. Dat bevestigt de rechtbank. Volgens de tegen de havenuitbreiding strijdende actiegroep Doel 2020 gaat het onder meer om enkele naburige gemeenten en landelijke boerengildes.

Op 30 april legde de Vlaamse regering officieel het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Afbakening Zeehavengebied Antwerpen vast, waarmee werd besloten tot een uitbreiding van de Antwerpse haven. Daardoor moeten onder meer de gehuchten Ouden Doel en Rapenburg plaatsmaken voor het aan te leggen Saeftinghedok.

Tegen het GRUP-besluit van de Vlaamse regering zijn intussen dertien verzoekschriften ingediend. Dat is door Belga vernomen bij de griffie van de Raad van State zelf. Over wie het precies gaat, kan men niet bekendmaken.

Dinsdag werd echter duidelijk dat het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en electriciteitsproducent Electrabel naar de Raad van State waren gestapt, omdat het uitvoeringsplan de veilige uitbating van de Doelse kerncentrale in de weg zou staan. De Vlaamse regering reageerde verbaasd op het nieuws.

Volgens de protestbeweging Doel 2020, dat zelf een verzoekschrift indiende, zijn er ook procedures opgestart door de gemeenten Sint-Gillis-Waas, Beveren-Waas, het bestuur van de Polder Land van Waas, alsook landelijke gilden namens een aantal boeren uit de polder.

De actiegroep spreekt naar aanleiding van het nieuws in een persbericht overigens over "onverantwoorde risico's van de Vlaamse regering", alsook over de "ondoordachtheid waarmee de GRUP-plannen van de Vlaamse regering zijn tot stand gekomen". (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud