Hawaï krijgt nu ook voetbeentje Damiaan

De bisschop van Hawaï krijgt volgend jaar - op de dag van de heiligverklaring in Rome - een voetbeentje van de heilige Damiaan mee naar huis. Het stukje bot zal vereerd worden in de kathedraal van Honolulu, zo weet Het Nieuwsblad op zondag.

Toen pater Damiaan in 1936 werd opgegraven op melaatseneiland Molokai en werd herbegraven in Leuven, zat dat de Hawaïanen niet lekker. In 1995, naar aanleiding van zijn zaligverklaring, vroeg het bisdom Honolulu een stukje Damiaan terug. De paters van de Heilige Harten in Leuven, de orde van Damiaan, haalden uit diens graf, waarin diverse doosjes rusten met daarin zijn botten, het doosje met zijn rechterhand.

Damiaans rechterhand werd herbegraven in het lege graf op Molokai. Het bisdom Honolulu heeft het sindsdien altijd jammer gevonden dat Damiaans rechterhand niet makkelijk te aanbidden is -bedevaarders moeten er de niet evidente trip naar het schiereiland Kalaupapa voor ondernemen.

De komst van een relikwie naar de kathedraal, in het centrum van de drukke stad Holonulu, zou de aanbidding van Damiaan op Hawaï een stuk makkelijker maken. Hawaï krijgt van de Leuvense paters nu een stukje van de rechterhiel van Damiaan.

De paters zullen de relikwie bij de heiligverklaring in Rome overhandigen aan de paus, die hem op zijn beurt zal meegeven met Larry Silva, de bisschop van Honolulu. De datum voor Damiaans heiligverklaring wordt bepaald op het komende consistorie, de vergadering van de kardinaals, die naar alle waarschijnlijk in februari 2009 doorgaat.

Hans Geybels, woordvoerder van kardinaal Danneels, vindt het geen gek idee om Damiaan officieel heilig te verklaren in de missiemaand oktober. De meest voor de hand liggende datum is dan zondag 18 oktober, missiezondag. Damiaan wordt dan officieel de patroonheilige van de melaatsen en de aidspatiënten. (SAG)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud