Advertentie

Helft meer lege winkels in vijf jaar

Ons land telt liefst 50 procent meer lege winkels dan in 2008. Bijna 17.000 handelspanden blijven onbenut, zo blijkt uit nieuwe cijfers van studiebureau Locatus, en dan vooral in het centrum van de steden. Daar staat gemiddeld één op de tien winkels leeg. Unizo eist dringend actie. De gemeentebesturen zijn bezig met een plan. Zo schrijft Het Laatste Nieuws zaterdag

In ons land staat 7,8% van alle winkels leeg. Dat is 11% meer dan één jaar geleden en de helft meer in vijf jaar tijd. In Vlaanderen gaat het zelfs om 8,78% lege winkels. De leegstand is het grootst in Limburg (10,93%) en Antwerpen (10,26%). In Oost-Vlaanderen (7,22) is dit het minst, maar daar steeg de leegstand de voorbije drie jaar wel met 67%.

Van de centrumsteden is Turnhout de koploper: 14,1% van de winkels staat daar leeg. Maar ook in Antwerpen (12,7%) en Sint-Niklaas (11,9%) raken veel handelspanden niet ingevuld. Volgens ondernemersorganisatie Unizo zijn vooral de massale verhuis van winkels naar de rand van de stad, de slechte bereikbaarheid van het centrum en het gebrek aan parkeerplaatsen in de binnenstad de grootste oorzaken van de oprukkende leegstand.

De gemeenten erkennen de problemen en werken aan een actieplan. "Maar we moeten de cijfers ook niet dramatiseren. Leegstand kan ook positief zijn. Op bepaalde locaties waren de voorbije twintig jaar gewoon té veel winkels gekomen, dus is het goed dat er nu weer verdwijnen", meent Greet Castermans, adviseur detailhandel van de provincie Antwerpen. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud