Helft van soldaten stopt met opleiding

Van 2007 tot 2011 was de gemiddelde uitstroom bij de Nederlandstalige kandidaatsoldaten of -matrozen 47 procent. Bij de kandidaatonderofficieren is dat een kwart tot een derde. Dat berichten Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen donderdag.

Het leger heeft een tekort van tweeduizend militairen. Toch is het in het leger houden van nieuwe rekruten een zorgenkind, zo blijkt uit cijfers die Karolien Grosemans (N-VA) opvroeg bij Defensieminister Pieter De Crem (CD&V).

Hoewel er vijftien keer minder vrouwen beginnen aan een soldatenloopbaan in het opleidingscentrum in Leopoldsburg, haken er gemiddeld ook minder af. Jaarlijks stopt "maar" 38,46 pct tegenover 47 pct bij de mannen.

Verder blijkt dat bijna een vijfde (18,9 pct) van de kandidaten voor niet-technische officieren afhaakt. Meer dan een kwart (26,93 pct) van de kandidaten voor technisch onderofficier zegt voortijdig adieu, en bij de niet-technische onderofficieren haakt meer dan een derde (37,11 pct) af tijdens de vorming.

Franstaligen haken meer af. Bij de technische onderofficieren stopt 24,31 pct bij de Vlamingen, en 30,43 pct bij de Franstaligen.

De topdrie in 2011 om te stoppen bij de soldaten zijn: te hoge verwachtingen van de organisatie, dwingende privéredenen en de menselijke omgeving. Bij onderofficieren gaat het over te hoge verwachtingen van de organisatie, doorstroommogelijkheden en de menselijke omgeving.

(JDH)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud