Herverkiezing na facebookbericht Guy D'haeseleer

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen in Oost-Vlaanderen verklaarde de verkiezingen in Ninove ongeldig omwille van een facebookbericht afkomstig van Guy D'haeseleer, Vlaams Belangkamerlid en lijsttrekker van de lokale lijst "Forza Ninove". Op de vooravond van de verkiezingen beloofde hij op facebook een pint aan al wie met een foto kon aantonen dat er voor hem gestemd werd.

"De raad meent dat er een inbreuk gepleegd werd op artikel 194 van het lokale en provinciale kiesdecreet", verduidelijkt advocaat Sam Stevens, die klager Rudy Corijn (N-VA) bijstond.

Volgens meester Stevens staat in het arrest dat de belofte, tijdens de sperperiode, om na de verkiezingen een geschenk te geven, een impact had op het aantal voorkeursstemmen en zetelverdeling. "De raad verwijst naar het hoge aantal voorkeursstemmen, dat bijna het dubbel bedraagt dan de tweede persoon op een andere lijst en ook veel hoger is dan andere voorkeurrstemmen binnen zijn lijst."

Twee andere klachten van Rudy Corijn zijn ongegrond verklaard.

Guy D'Haeseleer vecht de beslissing niet aan en vreest geen nieuwe verkiezingen. "Waarom zou ik? Wij zijn er klaar voor en ik blijf kandidaat-burgemeester. Het enige voordeel is dat de Ninovieter zich nu kan uitspreken over de antidemocratische coalitie die tot stand is gekomen tegen Forza Ninove die de voorbije verkiezingen won".

D'Haeseleer zegt ontgoocheld te zijn in N-VA, de partij van klager Corijn. "Ze wilden mij ook strafrechterlijk vervolgd zien en mij uit mijn mandaat weren, maar dat is om procedurefouten geweigerd". (NICOLAS MAETERLINCK)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud