"Het Grote Vogelweekend" stevent af op verdubbeling aantal deelnemers

Het 13de "Grote Vogelweekend" van Natuurpunt, een publieksactie waarbij gevraagd werd soorten en aantallen tuinvogels te tellen, stevent af op een dubbel aantal deelnemers tegenover vorig jaar. Dat is vernomen van woordvoerder Joris Gansemans van Natuurpunt.

Om 18 uur had Natuurpunt al ruim 6.800 tellingen binnen via een online-invulformulier op vogelweekend.be. "Dat zijn er bijna evenveel dan na het afsluiten van de actie vorig jaar (7.400, red.), we schatten daarom een verdubbeling van het aantal deelnemers dit jaar."

Alles samen werden er rond 18 uur al 258.000 getelde vogels geregistreerd, vorig jaar waren er dat na het afsluiten van de campagne 288.000, terwijl het doorgeven van de gegevens ook volgende week nog kan. "Zeker met de panne bij Telenet laten we het formulier langer open staan, maar bijvoorbeeld ook voor scholen die cijfers verzamelden."

De weersomstandigheden dit weekend waren maar "middelmatig". "Vorige week met de sneeuw waren ze ideaal, toen waren er veel vogels in de tuin te zien. Nu was het koud en grijs met veel wind, waardoor veel vogels aan het schuilen waren. Het feit dat het grotendeels vrij droog bleef, maakte de omstandigheden wel beter. Maar ik denk dat de steun van Tom Van Dyck cruciaal was en we willen hem daar ook hartelijk voor danken."

Maandag, na het uitvoeren van een statistische correctie op de gegevens, maakt Natuurpunt bekend welke soorten en in welke aantallen het meest in de tuin voorkomen. In aantal stootte de vink in 2012 en 2011 de huismus van de eerste plaats, terwijl de merel toen de meest verspreide vogel was. (KAV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud