Hoge Gezondheidsraad neemt drastische stappen tegen belangenvermenging

De Hoge Gezondheidsraad gaat zijn vijfhonderd wetenschappelijke experten verplichten om hun financiële belangen en die van hun naasten publiek te maken. Dat moet helpen verzekeren dat ze geen contractuele of morele verbintenis aangingen die hun beoordeling kan beïnvloeden. De verklaringen zullen openlijk op internet gepubliceerd worden, schrijft Le Soir maandag.

"We worden de eerste officiële adviesraad op vlak van publieke gezondheid die dit soort van transparantie toepast, rechtstreeks toegankelijk voor het publiek", verduidelijkt topman Jean Nève in de krant. "Voor ons is het essentieel om de onafhankelijkheid te verzekeren van onze wetenschappelijke adviezen."

Concreet zal elke expert voortaan verplicht al zijn belangen moeten melden, alvorens een commissie wordt opgericht om een bepaalde kwestie te bespreken. De Hoge Gezondheidsraad vraagt duidelijkheid over elke rechtstreekse en onrechtstreekse link met bedrijven, instellingen en groepen waarvan de producten en diensten mogelijk verband houden met de onderzochte materie.

(VAD)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud