Hogere maximumstraffen voor geweld op basis van racisme en discriminatie

De maximale straffen voor op discriminatie en racisme geïnspireerd geweld gaan omhoog. De ministerraad heeft daarvoor een wetsontwerp goedgekeurd. De straffen die op doodslag en moord staan, stijgen van maximaal 20 jaar naar levenslang, terwijl die voor slagen en verwondingen vanuit een racistisch of discriminatoir motief verzwaren van vijf tot maximaal 30 jaar.

"Het is onaanvaardbaar dat iemand anno 2012 het slachtoffer kan zijn van gewelddaden omwille van zijn nationaliteit of geaardheid", lichtte minister van Justitie Annemie Turtelboom na afloop van de ministerraad toe. "We willen een open, vrije en tolerante samenleving", voegde premier Elio Di Rupo daaraan toe. "We zijn een ruimte met grote vrijheden, maar we kunnen niet toelaten dat iemand integriteit wordt aangetast. Iedereen moet weten dat we dat niet aanvaarden."

In 2007 werden de minimumstraffen van door racisme en discriminatie geïnspireerde feiten al opgetrokken. Vandaag schaarde de regering zich achter de verzwaring van de maximumstraffen. Premier Di Rupo benadrukte dat het niet gaat om steekvlampolitiek. Na het dodelijk incident in Luik in april van dit jaar, zat de regering immers rond de tafel met vertegenwoordigers van holebifederaties. Strengere straffen lagen toen al in het verschiet. Ook zou werk worden gemaakt van een actieplan tegen homofoob geweld. Dat moet voor het einde van het jaar gestalte krijgen.

(DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud