Advertentie

Honderdtal landen tekent in Oslo verdrag op verbod clustermunitie

Een honderdtal landen hebben woensdag in Oslo een internationaal verdrag over het verbod op clustermunitie ondertekend. België, in Noorwegen vertegenwoordigd door buitenlandminister Karel De Gucht, speelde een voortrekkersrol in wat het belangrijkste ontwapeningsverdrag van de laatste tien jaar genoemd wordt.

Clusterbommen verspreiden bij ontploffing, over een grote oppervlakte honderden kleine bommen die van hun kant vaak niet exploderen. Ze worden op die manier echte "sluipmoordenaars", die jaren later onschuldige slachtoffers maken onder de burgerbevolking.

Volgens Handicap International werden sinds 1965 wereldwijd ongeveer 100.000 mensen gedood of verminkt door clustermunitie, van wie 98 procent burgers.

België vaardigde in 2006 als eerste land in de wereld een verbod uit op de productie, het gebruik, het transport en het stockeren van clustermunitie. Ons land geloofde dat een internationaal verdrag mogelijk was en ontplooide grote diplomatieke inspanningen.

Militaire grootmachten als de Verenigde Staten, Rusland, China en Israël schitterden in afwezigheid in de Noorse hoofdstad, maar de ngo's geloven dat de druk op die landen door het Verdrag van Oslo toch serieus wordt opgedreven. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud