Hondsdagen horen te beginnen

Volgens sommige volkskalenders beginnen woensdag de hondsdagen, zo heeft VRT-weerman Frank Deboosere getwitterd. Binnen en/of net na die hondsdagen valt normaal de warmste dag van het jaar.

De hondsdagen zijn een niet echt nauwkeurig gedefinieerde periode die, naargelang de bron, begint op 18 juli en eindigt op 20 augustus.

Het begrip "hondsdagen" heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oude Egyptenaren. Zij hadden vastgesteld dat in de periode van de hondsdagen de ster Sirius, in het sterrenbeeld Canis Major (Grote Hond), geleidelijk aan opnieuw zichtbaar werd aan de ochtendhemel. Het opnieuw verschijnen viel samen met het overstromen van de Nijl. Die jaarlijkse overstromingen waren (door de afzetting van vruchtbaar slib) het begin van het landbouwseizoen. Er werd elk jaar dus reikhalzend uitgekeken of Sirius wel opnieuw zou verschijnen, aldus Deboosere.

Via de Grieken en Romeinen belandde het begrip in onze contreien, al wijzigde de betekenis. Men had immers vastgesteld dat er tijdens de hondsdagen dikwijls tropische dagen waren. In het Frans betekent "une canicule" trouwens nog altijd een hittegolf.

Dankzij de waarnemingen weten klimatologen nu dat de warmste dag van het jaar kan vallen in de maanden mei, juni, juli, augustus of september.

De moderne klimatologie leert niettemin dat er geen verband is tussen de hondsdagen en de rest van het jaar. Wel is het zo dat een weertype dikwijls heel lang kan duren: de zgn. persistentie. Mogelijk doelden onze voorouders daarop toen ze aan de hondsdagen een voorspellende waarde toekenden, besluit Deboosere. (MUA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud