Huiszoekingen Koerdisch milieu: PKK ronselde Koerdische jongeren in West-Europa

De huiszoekingen die donderdag zijn uitgevoerd in het Koerdisch milieu, kaderden in twee gerechtelijke onderzoeken van twee onderzoeksrechters in Brussel en Charleroi. Dat meldt het federaal parket. De onderzoeken waren gericht tegen de PKK die op grote schaal jonge Koerden zou ronselen in West-Europa om hen naar trainingskampen te sturen in Duitsland en Griekenland, maar ook in Irak. Daar zouden ze een opleiding gekregen hebben om ingezet te worden bij confrontaties met de Turkse strijdkrachten.

Daarnaast zou de PKK zich in Belgiƫ bezighouden met de aanmaak en handel in valse identiteitsdocumenten en zou ze aan fondsenwerving doen bij particulieren en handelaars, veelal onder bedreiging of met geweld. Het geld moest dienen om de andere activiteiten te financieren. Het radiostation Mesopotamia, dat onder het televisiestation Roj TV in Denderleeuw valt, zou volgens het federaal parket dienst doen als operationeel PKK-communicatiekanaal.

Donderdagochtend vielen driehonderd speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) en honderd van de FGP van Charleroi binnen op achttien plaatsen in Brussel, Dendermonde, Antwerpen, Verviers, Charleroi, Namen, Leuven en Luik. Ze kregen daarbij versterking van de speciale eenheden van de federale politie. In totaal zijn er bij die huiszoekingen twintig personen opgepakt. Achttien zullen bij de Brusselse onderzoeksrechter voorgeleid worden, twee bij de onderzoeksrechter in Charleroi.

De speurders vonden ook 214.000 euro op verschillende plekken. 100.000 euro werden bij Roj TV in beslag genomen, 100.000 euro op een andere plek en elders nog eens 14.000 euro. De lokalen van Roj TV in Denderleeuw zijn verzegeld. (COR 230)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud