Identiteitskaart opnieuw 3 euro duurder

De prijs van een elektronische identiteitskaart gaat binnenkort met 3 euro omhoog, tot zowat 18 euro. "In acht jaar tijd betalen we vier keer meer voor onze elektronische identiteitskaart dan voor het papieren model, zonder dat daar veel voordelen aan verbonden zijn", zegt N-VA-Kamerlid Ben Weyts in Het Nieuwsblad op zondag.

Weyts ontdekte de prijsstijging tussen de begrotingsmaatregelen van de regering-Di Rupo. Volgens de N-VA'er wordt het voorziene federale budget van 5 miljoen euro voor identiteitskaarten geschrapt. Daarbij staat vermeld dat "als gevolg daarvan de prijzen van de identiteitskaarten in die mate worden verhoogd", luidt het. Die beslissing komt volgens Weyts overeen met een prijsstijging met 3 euro per identiteitskaart.

"Het strafste is vooral dat de regering deze maatregel doodzwijgt", zegt Weyts. "Vorig jaar, toen beslist werd de levensduur van de elektronische identiteitskaart van vijf naar tien jaar op te trekken, was anders nog plechtig beloofd dat er geen prijsverhoging zou volgen."

In 2004 kostte een papieren identiteitskaart ongeveer 4 euro. (HERWIG VERGULT)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud