Ijsman Ötzi had genetische aanleg voor cardiovasculaire ziektes

Ötzi had een genetische aanleg voor cardiovasculaire ziektes. Nochtans had de bekende ijsman geen overgewicht en leidde hij een actief leven. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers aan het Instituut voor Mummies en de Ijsman van de Europese Academie van Bolzano en van het Instituut voor Humane Genetica aan de universiteiten van Tübingen en Saarland. Hun bevindingen staan deze week gepubliceerd in het vakblad Nature Communications.

Het volledige genoom van Ötzi werd zo'n 18 maanden geleden ontcijferd. Onderzoekers gingen nu aan de slag met de ruwe gegevens die met de DNA-sequenties werden bekomen. Wat blijkt uit die genoomanalyse? 's Werelds oudste gletsjermummie had bruine ogen en bruin haar. Hij kon geen melk verdragen, wat de theorie staaft dat, ondanks de toenemende verspreiding van de landbouw en zuivelproductie, lactose-intolerantie in de tijd van Ötzi nog steeds voorkwam.

De ijsman had ook een genetische aanleg voor cardiovasculaire ziektes. Een symptoom daarvan was aanwezig in de vorm van arteriosclerose, een verharding van de slagaders. Nochtans was Ötzi een actieve kerel die zeker geen overgewicht meezeulde. "Het bewijs dat een dergelijke genetische aanleg al bestond in de periode waarin Ötzi leefde, is enorm belangrijk voor ons", zeggen antropoloog Albert Zink en bio-informaticus Andreas Keller. "Het wijst erop dat cardiovasculaire ziektes in geen geval ziektes zijn die voornamelijk verband houden met een moderne leefwijze".

En Ötzi had nog kwalen. De wetenschappers konden sporen van bacteriën van het geslacht Borrelia identificeren, die de ziekte van Lyme veroorzaken. "Dit is het oudste bewijs voor borreliose, waaruit blijkt dat die infectie ook 5.000 jaar geleden al bestond", aldus Carsten Pusch, die de genetische onderzoeken in Tübingen leidde.

Het gemummificeerde lijk van Ötzi werd op 19 september 1991 in de Italiaanse Ötztaler Alpen gevonden door twee Duitse amateurbergbeklimmers. Onderzoek van zijn voeding, kleding, uitrusting en bewapening leverde kennis op over het leven in de nieuwe steentijd, 5.300 jaar geleden. (Andrea Solero)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud