In 16 jaar nog maar 11 Marokkaanse gedetineerden teruggestuurd

Zes Marokkaanse gedetineerden die in België in de cel zitten, worden volgende week naar een Marokkaanse cel overgebracht. Ondanks 16 jaar topdiplomatie is het nog maar de tweede vlucht, goed voor in totaal amper 11 overbrengingen. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.

De allereerste vlucht met daarop vijf gedetineerden dateert van mei 2012. Aan deze tweede overbrenging is opnieuw maanden van moeilijke diplomatie vooraf gegaan, vermits de Marokkaanse autoriteiten vaak hun veto stelden. "Er is hard aan de kar gesleurd om voor deze tweede vlucht toelating te krijgen van de Marokkaanse autoriteiten", zeggen de bevoegde autoriteiten.

Het kabinet van justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) wilde de vlucht niet bevestigen. "Maar we zijn constant in de weer om van Marokko dergelijke toestemmingen tot overbrenging te krijgen."

België hoopte aanvankelijk vele tientallen Marokkaanse gedetineerden hun straf in hun land van herkomst te laten uitzitten. Op dit moment zitten er in de Belgische gevangenissen meer dan 1.300 gedetineerden met de Marokkaanse nationaliteit. Al voldoen ze niet allemaal aan de juiste voorwaarden. Voormalig justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) had het in 2010 over bijna 200 gedetineerden die naar Marokko konden worden overgebracht.

Dat zou ook de overbevolking in de propvolle Belgische gevangenissen ten goede komen. Maar ondanks constant overleg op de hoogste politieke niveaus in België en Marokko blijken zo'n grote aantallen compleet onhaalbaar.

"Ons land moet meer druk zetten op Marokko om het overbrengingsverdrag na te leven", zegt N-VA-senator Karl Vanlouwe. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud