In 2009 scoort slechts helft horecazaken goed na inspectie Voedselagentschap

Hoewel landbouw- en verwerkingsbedrijven veel inspanningen doen en goed scoren na voedselinspecties, blijft de horeca de zwakste schakel in de voedselketen: slechts 57 procent kreeg een gunstige evaluatie in 2009. Dat is de voornaamste conclusie van het jaarrapport 2009 van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

In 2009 kregen 12.128 horecazaken een voedselinspecteur over de vloer. Bij een momentopname van de hygiëne en de installaties (ijs- en koelkasten) kreeg slechts ruim de helft een goede beoordeling (57 pct). Maar als het om risicobeheer gaat, scoren restaurants en grootkeukens nog slechter: slechts 31 pct van de horecazaken zijn goed voorbereid op onverwachte situaties, zoals het uitvallen van de stroom.

Ook al is er een lichte verbetering merkbaar ten opzichte van 2008 - toen was slechts 47 pct van de horecazaken in orde bij inspectie - moet de situatie in de sector verbeteren, benadrukte Gilbert Houins, gedelegeerd bestuurder van het FAVV. Door meer controles (in 2009 waren er al 37 pct meer controles dan in 2008), administratieve boetes en voorlichting wil het FAVV de sector sensibiliseren.

Om vooruitgang te boeken, is Houins voor een positieve begeleiding van de sector, maar toch spreekt hij van "een stok achter de deur". Als de resultaten bedroevend blijven, laat Europese regelgeving intussen toe dat het FAVV de resultaten van de inspecties mag publiceren op het net. In Nederland en Denemarken worden restauranthouders al met naam en toenaam gepubliceerd. (VIM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud