Informateur: CM ziet besparingen mogelijk in de gezondheidszorg

Volgens de topman van de christelijke mutualiteiten (CM) Marc Justaert kan de komende jaren bespaard worden in de gezondheidszorg. Het systeem moet voor de patiënten betaalbaar, toegankelijk en van een hoogstaande kwaliteit blijven, maar een beter beheer, snoeien in het aanbod en het terugdringen van het geneesmiddelengebruik zijn manieren om de uitgaven te doen dalen. Dat verklaarde hij dinsdag na afloop van een onderhoud met informateur Bart De Wever.

De informateur ziet dinsdag een reeks toplui van de verschillende ziekenfondsen. Als baas van het grootste ziekenfonds mocht Marc Justaert de spits afbijten.

De CM-topman verdedigde bij de N-VA-voorzitter uiteraard de gezondheidszorg. Besparingen zijn volgens hem mogelijk, maar mogen niet ten koste gaan van de patiënt. Justaert gaf wel een aantal voorbeelden van waar kan worden bespaard. Hij citeerde een beter beheer, een grotere responsabilisering en het terugdringen van het geneesmiddelenverbruik. Er worden nog teveel geneesmiddelen voorgeschreven, meent Justaert.

Ook qua aanbod ziet hij mogelijkheden. Er bestaat volgens hem een overaanbod aan ziekenhuisbedden, hart-, abortus- en slaapcentra. "We moeten goed afwegen wat voor de patiënten nodig is en welke kwaliteit moet worden geboden. Het is niet nodig om op elke hoek van de straat een ziekenhuis te hebben", klonk het. (LEE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud