Informateur: ook SM ziet manieren om te besparen in de gezondheidszorg

Net zoals de Christelijke Mutualiteiten zijn ook de Socialistische Mutualiteiten te vinden voor besparingen in de gezondheidszorg. Dat heeft SM-topman Guy Peeters dinsdag duidelijk gemaakt naar aanleiding van een onderhoud met informateur Bart De Wever. Peeters wil wel dat dit niet ten koste gaat van de patiënten.

De baas van de Socialistische Mutualiteiten ziet onder meer heil in een responsabilisering van alle actoren in de gezondheidszorg. Ook aan het voorschrijfgedrag van de artsen kan nog worden gewerkt. Daarnaast moet volgens Peeters worden nagedacht over het aanbod in de ziekenhuizen en wie wat nog moet doen. "Daar kan nog met de kam worden doorgegaan", luidt het. Tot slot kan het geneesmiddelenverbruik in de rusthuizen worden aangepakt.

De SM verdedigen de groeinorm van 4,5 procent. Die kan enkel worden verlaagd indien alle actoren inderdaad worden geresponsabiliseerd, de efficiëntie van het systeem verbetert en de patiënt er niet de dupe van wordt.

Op de vraag of het ziekenfonds voorstander is van een gedeeltelijke regionalisering van het systeem, antwoordde Peeters dat hij wel bereid is over bepaalde dingen te spreken indien daarmee kan worden aangetoond dat de efficiëntie de hoogte ingaat. Er mag voor de SM zeker niet worden geraakt aan de solidariteit met de Franstaligen. Een staatshervorming moet een middel zijn en geen doel, luidt de redenering. (LEE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud