Advertentie

Internationale instellingen kosten bijna 6 miljard euro

Het lidmaatschap van alle internationale organisaties waartoe België behoort, kost in totaal bijna 6 miljard euro. Dat schrijft De Morgen zaterdag op basis van cijfers van het Rekenhof die in de begroting zijn opgenomen.

De grootste hap gaat naar de Europese Unie, waaraan België dit jaar 5,25 miljard euro betaalt. Dat geld is grotendeels afkomstig van de zogenaamde "schatkistverrichtingen", een heffing op het bruto binnenlands product (2,4 miljard). Daarnaast is er het gedeelte van de douanerechten dat voor de EU is bestemd (2,3 miljard) en een klein percentage van de geïnde btw (477 miljoen).

"Er bestaat natuurlijk ook een terugverdieneffect", zegt professor en begrotingsspecialist Herman Matthijs (VUB). "Dat is indirect, via de aanwezigheid van de Europese instellingen in Brussel. Op die manier brengt Europa indirect meer op dan we erin steken."

België is aangesloten bij ongeveer zestig internationale of supranationale organisaties. Opvallend is dat minder bekende organisaties, zoals het International Development Agency (IDA), hoog in de top twintig staan, terwijl bijvoorbeeld de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) slechts op nummer tien staat. Op de lijst van internationale organisaties staan ook bijna vergeten instellingen zoals bijvoorbeeld de Centrale Rijnvaartcommissie of het Administratief centrum voor sociale zekerheid der Rijnvaartschippers. De vredesoperaties van de Verenigde Naties kosten België in totaal 43,7 miljoen euro. (FUL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud