Interne controle bij FOD Financiën vertoont lacunes

Er zijn grote problemen met de interne controle bij de Federale Overheidsdienst Financiën. Dat blijkt uit verschillende auditrapporten die de VRT-nieuwsredactie kon inkijken. De interne auditdienst zou ernstig onderbemand zijn: 2 mensen voor 22.000 ambtenaren en miljarden euro's. Wanneer onregelmatigheden worden vastgesteld, worden die vaak door leidinggevenden in de doofpot gestopt.

De VRT heeft het over drie rapporten. Volgens één rapport sjoemelden in 2006 controleurs van de Koninklijke Munt bij het aanmaken van twee-eurostukken. Werknemers zagen collega's van de controleafdeling buitenrijden met een gecamoufleerd karretje. Het rapport concludeert dat er een tekort aan metaal voor de munten is voor bijna 70.000 euro.

In een tweede rapport gaat het om een door het Controlecentrum in Leuven opgelegde boete aan een frauderend particulier. De Gewestelijke Directeur van Leuven verlaagt de boete echter, van 76.908 euro naar 3.840 euro boete, vermoedelijk vanwege connecties.

In een heel recent dossier richt een fiscaal controleur op zijn thuisadres gastenkamers in, maar sjoemelt met de kosten op zijn belastingaangifte, die hij overigens zelf controleert en achteraf ook corrigeert. De fraude wordt ontdekt, maar op alle niveaus, tot op het directiecomité van de FOD Financiën wordt het indienen van een klacht tegengehouden. De betwiste controleur wordt gedetacheerd naar de PS-senaatsfractie, maar werkt nu op de studiedienst van de PS.

Het departement Financiën wil niet reageren op de kwestie, omdat het gaat om interne documenten. Financiën zegt wel dat de drie dossiers intussen zijn overgemaakt aan het parket. Staatssecretaris voor Fraudbestrijding John Crombez zegt de dossiers niet te kennen, maar wil dat alles "tot op het bot" wordt uitgezocht. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud