Internet: jongeren voelen zich veiliger, maar vertonen meer risicogedrag

Drie op vier jongeren zeggen zich veilig te voelen online, behalve de 10- en 11-jarigen. Toch stellen veel jongeren gedrag dat risico's inhoudt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganities (OIVO).

Onderzoekers van het OIVO deden vorig jaar 2.600 kwalitatieve enquêtes bij jongeren tussen 10 en 17 jaar uit het basis- en secundair onderwijs. Daaruit blijkt dat meer dan 9 jongeren op 10 het internet gebruiken. Dat is 4 procent meer dan in 2007.

Alle leeftijdsgroepen zijn zeer actief online. Bij de 10-jarigen is dat al 84 pct. Eenmaal in het secundair onderwijs neemt het surfen een zeer grote sprong. De hoogste cijfers zijn er voor de 15- tot 16-jarigen met 97 pct en 98 pct.

Jongeren beweren dat ze gemiddeld 7 keren per week op het net surfen. Dat is bijna drie keer minder dan in 2007. De 11-jarigen surfen het meest: gemiddeld 11 keer per week. Vandaag surfen de jongeren hoofdzakelijk thuis. Maar het internetgebruik bij familie, vrienden en op school neemt toe.

De populairste online activiteit is chatten, gevolgd door surfen, spelen, muziek downloaden, mails sturen en beelden en foto's sturen. Vanaf 14 jaar zijn jongeren ook terug te vinden op discussiefora.

Omdat het OIVO vaststelt dat jongeren door marketingstrategieën worden gemanipuleerd tot meer consumptiegedrag, roept de organisatie de overheid op om problemen omtrent de bescherming van minderjarigen weg te werken. De organisatie wijst onder meer op privacyproblemen, reclame gericht op minderjarigen, handelspraktijken en consumentenbedrog, technische risico's, internetspelletjes en gokverslaving.

(TVP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud