IOTA lanceert mobiele apps die artsen ondersteunen in beslissingen eierstokkanker

De IOTA-groep (International Ovarian Tumor Analyses) onder leiding van professor Dirk Timmerman (UZ Leuven) heeft mobiele apps gelanceerd die gynaecologen ondersteunen in hun beslissingsproces over welk soort operatie het meest aangewezen is voor een vrouw bij wie eierstokkanker vastgesteld is. De applicaties worden via de IOTA-website gratis ter beschikking gesteld.

"De applicaties helpen door invulling van een aantal variabelen zoals leeftijd en echografische vorm de gynaecoloog om vast te stellen of het een goedaardige of kwaadaardige tumor betreft. Als we weten dat het waarschijnlijk om een kwaadaardig iets gaat dient de patiënt door een gynaecologische oncoloog geopereerd te worden in een gespecialiseerd centrum omdat de kansen op genezing en overleving daar veel beter zijn. Momenteel gebeurt dit nog te weinig. Een goedaardige tumor kan ook met een kijkbuisoperatie door een gewone gynaecoloog behandeld worden", aldus Timmerman.

IOTA is een samenwerkingsverband tussen het UZ Leuven, Lund University van Malmö (Zweden) en Imperial College uit Londen. De applicaties baseren zich op voorspellingsmodellen en beslisregels die uitgewerkt werden op basis van de resultaten van echografische gegevens, demografische karakteristieken en biomarkers die verzameld werden bij ruim 6.000 vrouwen met eierstokafwijkingen uit 50 klinische centra uit alle hoeken van de wereld.

"De resultaten zijn al enkele jaren gepubliceerd in de wetenschappelijke vakbladen en staan wereldwijd bekend als de meest betrouwbare. Met de mobiele applicaties worden ze nu gebruiksvriendelijker ter beschikking gesteld van artsen", aldus Timmerman. IOTA voert momenteel een gelijkaardige studie uit met betrekking tot de vraag of vrouwen met een goedaardige tumor al dan niet moeten geopereerd worden. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud