Jeugdparketten: meer opvoedkundige problemen, minder misdrijven

In 2005 liepen bij de jeugdparketten iets meer dan 80.000 protectionele zaken binnen. Dat blijkt uit de laatste uitgave van "Justitie in cijfers" van de FOD Justitie. Een vergelijking met de jaren '70 en '80 wijst erop dat minderjarigen minder misdrijven plegen, maar wel meer opvoedkundige problemen veroorzaken.

Van de ongeveer 80.000 zaken die de jeugdparketten in 2005 onder ogen kregen, heeft 55 procent betrekking op als misdrijf omschreven feiten. In 45 procent van de gevallen gaat het om problematische opvoedsituaties. Een vergelijking met de jaren '70 en '80 geeft aan dat opvoedkundige problemen met minderjarigen in de lift zitten.

Wanneer minderjarigen als verdachten van een misdrijf op het jeugdparket aangemeld worden, is dit zeer vaak voor een misdrijf tegen goederen (43 procent). Het gaat dan vooral om diefstal. Daarnaast komen minderjarigen ook op het jeugdparket terecht voor misdrijven tegen personen (18 procent), verkeersmisdrijven (14 procent), verdovende middelen (11 procent) en misdrijven tegen de openbare veiligheid (10 procent). Zeer ernstige misdrijven zoals moord, doodslag of poging tot moord of doodslag zijn eerder zeldzaam.

Opvoedkundige problemen hebben vooral (in bijna vier op de tien gevallen) te maken met ontvluchting, schoolverzuim en "onbuigzaamheid". (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud