Jongeren naar Syrië - Burgemeesters willen voor zomer handleiding voor mensen op het terrein

Burgemeesters Bart De Wever en Bart Somers van respectievelijk Antwerpen en Mechelen reageren tevreden op het verloop van het gesprek met minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet rond de strijd tegen de radicalisering van moslimjongeren. Ze hebben er naar eigen zeggen enkele concrete voorstellen op tafel gelegd en hopen op de nodige financiële ondersteuning. Zo willen ze nog voor de zomer een handleiding voor onder meer straathoekwerkers afronden.

"Het was een erg constructieve vergadering waarbij duidelijk is geworden dat de minister helemaal op onze lijn zit op het vlak van prioriteiten", zegt Bart Somers (Open Vld). "Wij wilden bijvoorbeeld heel concreet in oktober een studiedag organiseren om de kennis rond radicalisering te bundelen. De minister was dat zelf ook al van plan, dus gaan we dat samen doen."

Andere voorstellen die de burgemeesters deden, omvatten een duidelijkere taakverdeling tussen lokale en federale politie bij het scannen van websites die door jongeren gebruikt worden voor zelfradicalisering en extra middelen voor diensten die aan 'deradicalisering' doen.

"Onze dienst Samen Leven heeft al een heel concreet plan uitgestippeld, inclusief een begroting en aantal benodigde personeelsleden", laat Bart De Wever (N-VA) via zijn woordvoerder weten. Volgende week worden al enkele plannen verder uitgewerkt onder stedelijke en federale ambtenaren. Alles samen zouden de voorstellen enkele honderdduizenden euro's kosten om te realiseren. Ook met de Vlaamse regering hopen de burgemeesters snel rond de tafel te zitten, rond bijvoorbeeld onderwijs. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud