Joodse gemeenschap brengt hulde aan Belgische redders

Het Forum der Joodse Organisaties heeft tijdens een congres in de Antwerpse Singel zondag hulde gebracht aan de Belgen die joodse mensen gered hebben tijdens de holocaust. Alle redders of hun familieleden ontvingen een medaille uit handen van burgemeester Patrick Janssens, de Antwerpse gouverneur Cathy Berx en ere-senator Fred Erdman.

De meeste redders zijn inmiddels al overleden, maar zij werden vertegenwoordigd door hun familie. Zo was de schoondochter aanwezig van Yvonne Nevejean, die meer dan vierduizend joodse kinderen hielp onderduiken. Er werd ook een film getoond over Eugène Prince de Ligne die in zijn kasteel van Beloeuil meer dan driehonderd mensen gered heeft. Ook de Antwerpse bisschop Johan Bonny kreeg een medaille in naam van alle geestelijken die joden gered hadden.

Er waren in de Singel verschillende tentoonstellingen, waaronder de 'Wagons van Auschwitz', waarop getuigenissen en historische beeldfragmenten werden getoond. Er was ook een tentoonstelling over de helden die het twintigste transport deden stoppen, 'De kamer van Anne Frank' en onuitgegeven archiefmateriaal van de stad Antwerpen uit de jaren dertig en veertig.

Naast het Congres in de Singel werd er eerder op de dag ook al hulde gebracht aan de monumenten voor de redders in Brussel en in Antwerpen. (COR 327)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud