Justin Onclin verkozen tot Belgische Wijnpersoonlijkheid van het Jaar

Het wijnvakblad Vino! Magazine heeft Justin Onclin verkozen tot Belgische Wijnpersoonlijkheid van het Jaar. Zo'n 80 wijnprofessionals en de lezers van Vino! kozen Onclin uit vier genomineerden.

Onclin startte zijn wijncarrière bij de Wijnmakelaarsunie in Diepenbeek, maar besloot in 1982 zelf wijnmakelaar te worden in Bordeaux. "Ondanks het sterk afgeschermde Bordelese zakenmilieu slaagde hij erin om voet aan de grond te krijgen met zijn wijnmakelaarsbedrijf Sovex", aldus Vino! Magazine.

Begin jaren 90 nam hij de bekende makelaar Woltner over en creëerde hij een holding met de Caledonische groep Ballande. Samen namen ze Château Prieuré-Lichine (in Margaux) over, de Gault-Millau gids (uitgaven voor Frankrijk en Belux) en het Bourgondische wijnhuis La Reine Pédauque. In 2002 investeerde Onclin zelf in het toen nog bouwvallige Château Branas Grand Poujeaux (Moulis-en-Médoc) en begin 2006 nam hij Château Villemaurine (Saint-Emilion Grand Cru) over.

De verkiezing van de Belgische Wijnpersoonlijkheid van het jaar is gebaseerd op de verwezenlijkingen van het voorbije jaar. In 2008 won Onclin een hoog aangeschreven Decanter Award voor de Château Branas Grand Poujeaux 2005, uitgereikt door 's werelds belangrijkste wijnblad Decanter Magazine, en nam hij een meerderheidsbelang in de kristallerie Val Saint-Lambert. (TVP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud