K.U.Leuven verantwoordt experimenten met apen

De K.U.Leuven steunt haar neurofysiologische onderzoekers die apen als proefdieren gebruiken bij experimenten. De Anti Dierproeven Coalitie (ADC) diende maandag na herhaaldelijke protestacties klacht in bij het Leuvens gerecht. Volgens het ADC bestaan er alternatieven voor het gebruik van de apen en verlopen de experimenten "wreedaardig".

"De apen worden gebruikt bij onderzoek van de hersenen, voor een aantal waarnemingsvermogens of waarnemingen staan ze zeer dicht bij de mens", legt vicerector biomedische wetenschappen Minne Casteels uit. "Bedoeling is na te gaan welke zones in de hersenen verantwoordelijk zijn voor het waarnemen en uitvoeren van taken en welke bij ziektes worden aangetast. Dat moet leiden tot een betere diagnose en behandeling van aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, hersenbloeding of trauma's in bepaalde hersenzones. Het gebruik van apen is noodzakelijk om in dit domein vooruitgang te boeken."

Casteels benadrukt dat elk experiment met dieren vooraf moet voorgelegd worden aan een ethische commissie. Die gaat na of de proef niet kan uitgevoerd worden zonder of met minder proefdieren of met minder lijden. (MPE)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud