Advertentie

Kabinetten slorpten 28 experts en consultants op

Eind vorig jaar schafte de Vlaamse regering "artikel 8" af, dat Vlaamse ministers de mogelijkheid gaf externe experts en consultants in te huren, bovenop de interne kabinetsmedewerkers. En die maatregel blijkt effect te hebben: sindsdien maakten al 28 experts en consultants de overstap naar de kabinetten. Dat schrijft De Standaard donderdag.

De spelregels rond het inschakelen van externe experts en consultants werden gewijzigd na een schandaal rond Fientje Moerman (Open Vld). De maatregel stelde de betrokken experts en consultants voor de keuze: ofwel hun activiteiten in de politiek staken, ofwel intern kabinetslid worden.

Volgens een onderzoek van het Rekenhof, dat tegelijk de onregelmatigheden in de consultancyopdrachten onderzocht, heeft de beslissing wel degelijk effect gehad. Vijftien experts deden al in de loop van 2007 de overstap naar het kabinet. Tien anderen volgden begin januari 2008.

De Vlaamse minister-president, Kris Peeters (CD&V), maakte zich eerder sterk dat het maximaal aantal kabinetsleden voor de hele regering nooit werd overschreden. Dat is echter niet het geval voor de individuele kabinetten. Het Rekenhof stelde vast dat door de opname van experts twee Vlaamse kabinetten eind december 2007 licht groter werden dan was toegestaan. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud