Advertentie

Kalitta-crash te wijten aan vogel in vliegtuigmotor

Het ongeval met een vliegtuig van Kalitta Air op 25 mei op Brussels Airport, is vermoedelijk het gevolg van een aanvaring met een torenvalk. Na de aanvaring besloot de piloot van het toestel de start af te breken, hoewel het punt waarop dat nog kan al overschreden was.

Dat blijkt uit een tussentijds verslag naar de crash, zo meldt staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CV&V) maandag.

Volgens het verslag werd in motor drie van het toestel "organisch materiaal", van een torenvalk gevonden. Een aanvaring met de vogel was vermoedelijk de oorzaak van het verlies van vermogen in de motor kort na de start.

De piloot besloot daarop de start af te breken, hoewel de zogenaamde V1-snelheid al zes seconden daarvoor bereikt was. Die V1-snelheid is de hoogst mogelijke snelheid waarbij een opstijgend vliegtuig nog veilig tot volledige stilstand op de startbaan kan worden gebracht.

Het vliegtuig vertoonde voor de rest geen technische defecten en er waren ook geen problemen met de startbaan of met de lading. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud