Kamer keurt eerste luik staatshervorming definitief goed

De plenaire Kamer heeft de dertien teksten goedgekeurd die het eerste luik van de staatshervorming definitief uitvoeren, met als blikvanger de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. De overige drie teksten kregen eerder groen licht in de Senaat.

In totaal nam de stemming zowat een uur in beslag. De regering was opvallend sterk vertegenwoordigd. Naast premier Elio Di Rupo en de bevoegde staatssecretarissen Servais Verherstraeten en Melchior Wathelet, zakten nog vier vicepremiers en twee staatssecretarissen naar het halfrond af. Vanuit de tribune keek CD&V-voorzitter Wouter Beke goedkeurend toe.

De stemming verliep zeer gelijklopend. Er waren bijna steeds 106 stemmen voor (van de zes meerderheidspartijen, de groenen en Laurent Louis) en 42 stemmen tegen (N-VA, Vlaams Belang, LDD en FDF). Bij de cluster over de politieke vernieuwing, stemde enkel Vlaams Belang tegen en waren er twee onthoudingen van FDF. Na de stemming van een aantal teksten barstte geregeld een luid applaus los. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud