Kamer legt minikredieten aan banden en schaft verbrekingsvergoeding gas/elektriciteit af

De Kamer heeft een wetsontwerp goedgekeurd waardoor kredietovereenkomsten met kredietopnemingen die terugbetaalbaar zijn op één of twee maanden, de zogeheten sms-, mini- of flitskredieten, ook onder de toepassing van de wet op het consumentenkrediet vallen. Dit heeft onder meer tot gevolg dat de aanbieders erkend moeten zijn als kredietgever en dat de maximale jaarlijkse kostenpercentages van toepassing zijn op dat soort overeenkomsten. De N-VA onthield zich.

Het ontwerp moet de minikredieten commercieel onaantrekkelijk maken. Indien ook de Senaat haar fiat geeft, zal voor een kredietcontract van een maand niet meer dan 4,17 euro mogen worden aangerekend. Wanneer de kredietverlener meer dan 4,17 euro per maand aanrekent, dan is de wet consumentenkrediet van toepassing, waardoor hij een strenge erkenningsprocedure moet doorlopen en zich moet houden aan een strenge informatie- en raadgevingsplicht, en waardoor het jaarlijks toegelaten kostenpercentage wettelijk is beperkt.

Daarnaast werden twee wetsontwerpen over energie goedgekeurd waardoor de gas- en elektriciteitsleveranciers niet langer een verbrekingsvergoeding kunnen aanrekenen aan de huishoudelijke afnemer en de kmo wanneer die een leveringscontract voor gas of elektriciteit opzegt. Bovendien kunnen de leveranciers niet langer meer dan de werkelijke kost van de groenestroom- of warmtekrachtcertificaten, bestaande uit de marktprijs en een transactiekost, verhalen op de consument.

De meerderheid en de groenen keurden de twee teksten goed. De rest van de oppositie onthield zich op één van de teksten. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud