Kamerbreed applaus voor geëmotioneerde Kitir

"Politici, we rekenen op jullie. Voer het debat dat moet worden gevoerd". Die oproep lanceerde Kamerlid Meryame Kitir (sp.a) donderdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in naam van haar vroegere collega's bij Ford Genk. Tijdens haar geëmotioneerde tussenkomst, de laatste in een rij van twaalf sprekers, kon je een speld horen vallen in het halfrond. Na afloop kreeg ze applaus vanop alle banken.

Kitir kwam net terug van een stakingspost in Genk. "Die mensen kan niets worden verweten", sprak ze met tranen in de ogen. De sp.a'ster herinnerde eraan dat de loonkost niet de hoofdreden was van de beslissing van Ford Europa om de Limburgse vestiging te sluiten.

Dat werd door niemand betwist in het halfrond, al kwamen hier en daar de concurrentiekracht van de ondernemingen en de loonkostenhandicap ter sprake. Vanop de meerderheidsbanken noemde Raf Terwingen (CD&V) het belangrijk dat nu structurele maatregelen worden genomen. Ook Daniel Bacquelaine wees op de onzekerheid voor ondernemers in ons land.

Het meest uitgesproken bij de meerderheidspartijen was Open Vld-fractieleider Patrick Dewael. "Dat België een concurrentieprobleem heeft, wordt door niemand meer betwist. Ik kan me niet inbeelden dat dit parlement de komende weken een begroting zal goedkeuren die geen substantiële oplossing voor de concurrentiekracht van onze ondernemingen en de loonkosten biedt", luidde het.

Premier Elio Di Rupo beloofde dat de regering er nauwlettend op zal toezien dat Ford Europe de procedures van de wet-Renault strikt toepast. De premier riep ook op meer dan ooit de krachten te bundelen. "Iedereen moet de schema's uit het verleden laten vallen om het pad van de vooruitgang terug te vinden. We moeten uitzonderlijk handelen tegen uitzonderlijke uitdagingen", aldus de premier. (DIRK WAEM)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud