Kamercommissie keurt strengere regels om Belg te worden donderdag goed

De Kamercommissie Justitie keurt donderdag de nieuwe strengere regels om Belg te worden goed. Vanmiddag stemden de meerderheidspartijen en de N-VA (op één onthouding na) al in met de compromistekst. Ecolo-Groen vroeg echter een tweede lezing van de tekst, waardoor de commissie die pas donderdag definitief kan goedkeuren. Dat betekent ook dat de plenaire Kamer de tekst pas na de zomer goedkeurt.

Het nieuwe voorstel maakt een einde aan de snel-Belg wet. De nieuwe regels, die begin volgend jaar van kracht worden, bepalen dat kandidaat-Belgen zullen moeten bewijzen dat ze één van de landstalen spreken en hier geïntegreerd zijn. Pas na vijf jaar wettelijk verblijf kan de nationaliteit aangevraagd worden, al is er ook een minder strikte procedure vanaf 10 jaar. De naturalisatieprocedure wordt opnieuw een pure gunstmaatregel, enkel voor wie uitzonderlijke verdiensten heeft.

De mogelijkheden om de nationaliteit terug af te nemen, bij zware veroordelingen of bij schijnhuwelijken, worden uitgebreid.

Er waren geen tegenstemmen in de commissie. Zoals bekend staat oppositiepartij N-VA achter het compromis, dat voortbouwt op een akkoord dat dezelfde partijen vorig jaar met N-VA sloten. Omdat een aantal N-VA-punten toch weggelaten zijn, heeft kamerlid Theo Francken zich symbolisch onthouden.

Ook Vlaams Belang heeft zich onthouden. "Een verbetering, maar nog steeds té snel-Belgwet en té veel achterpoortjes", oordeelt Gerolf Annemans. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud