Kamercommissie keurt strengere regels om Belg te worden goed

De Kamercommissie Justitie heeft het wetsvoorstel goedgekeurd dat de criteria verstrengt om de Belgische nationaliteit te verwerven. Niemand stemde tegen. De meerderheid en N-VA keurden de tekst goed, behalve Theo Francken (N-VA) en Rachid Madrane (PS), die zich onthielden. Ook Meyrem Almaci (Ecolo-Groen) en Bert Schoofs (Vlaams Belang) onthielden zich.

De tekst kreeg eigenlijk dinsdagnamiddag al groen licht in de commissie, maar de groenen vroegen toen een tweede lezing, waardoor de commissie die pas vandaag definitief kon goedkeuren. Omdat het de laatste plenaire zitting is voor het zomerreces, kan de plenaire goedkeuring pas na de zomer gebeuren.

Het nieuwe voorstel maakt een einde aan de snel-Belg wet. De nieuwe regels, die begin volgend jaar van kracht worden, bepalen dat kandidaat-Belgen zullen moeten bewijzen dat ze één van de landstalen spreken en hier geïntegreerd zijn. Pas na vijf jaar wettelijk verblijf kan de nationaliteit aangevraagd worden, al is er ook een minder strikte procedure vanaf 10 jaar. De naturalisatieprocedure wordt opnieuw een pure gunstmaatregel en zal enkel gelden voor wie uitzonderlijke verdiensten heeft. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud